راستش را بخواهی کیک
پوسیده است. گیاه پوسیده است. کلمات غیریگانه و کلیشهای پوسیدهاند. نگاه گلدان
به من پوسیدهاست. گلدان خیلی آدم است. از این رنجم میآید. اصلن به همین خاطر بعد
از گلدان ِ خشک ِ به ابدیت پیوند خوردهام سراغ گلهای گلدانی نرفتهام. گلهای
گلدانها جان دارند. نگاهت میکنند و گوشهایشان برای تو یکی لااقل ادای دو گوش
شنوای غمخوار را هیچگاه در نیاوردهاند که هیچ، بلکه به موجودایی میمانند که به وقت
تنهایی تنها صدای خرد شدن استخوانهایت را میشنوند؛ به وقت غیر تنهایی صدای انفجار
خون در رگهایت را، صدای سوت ِ پیچیده در مغزت را، صدای شدت تپیدن قلبت را، صدای
غرّش ِ بیصدای دندانهایت را؛ و چه رقّتبار است این ربوده شدنِ تنهاییات، این مواجهه با اویی که تَرَک خوردن تدریجیات را میبیند و نوشخوارشدهی بدقوارهات را تحویلت میدهد.
من را ببخش گیاه جاندار ِ در هم تنیده، من را ببخش که تصورم از تو تمثال ِ بیمثال ِ آییینهها ست. تو تبلور آیینهای درست همان زمانی که صداقتت قلبم را مچاله میکند، همان زمانی که در جواب نگاههای من برگهایت میپژمرَند.
عاشق گلهای رنگ به رنگ گلفروشیها، علیالخصوص گلفروشیهای زیاد و زیبای محلهی شهر کوکیهایم ماندهام. عاشق گلهای پررنگ و شاداب و سرزنده هستم. عاشق ترکیب رنگهای ارغوانی و نباتی و نارنجیهایی که به آجری میزنند، آن غنچههای نوجوان مغز پستهای، آنها که تا به خانه برسی لبخندشان میشکفد، آنها که نه التماس ِ همیشه ماندن میکنند و نه توقع و انتظار رسیدگیهای هر روزه را میکشند، خدمات ِ بیمّنت و موقّت، درست تا همانجایی که تو حوصلهات میکشد، خدمات مجانی تا سرحد مرگ.[دلم برااات تــــنگ میشه1]
آه شکوفههای بادام که تا به حال به چشم ندیدمتان، آه شکوفههای درختان زیبای راین، ای طبیعت زنده، ای شکوفایی پنهان بیکرانِ در بیجانها، در نیمکتها، در سیگارها، در سنگفرشهای طویل بیانتها، آه ای شکوه ابدی ِ خاطرهی هنوز نیامده، آه ای قدمهای شعفناک ِ پرشتاب، آه ای شادی بیکران ِ در کنار تو بودن، ای من ِ در انتظار، تنها به دنبال ِ تو آمدهبودم.
1:آهنگ خارجی از بمرانی.
بعدنوشت:
گفتی :
گل در میان دستت میپژمرد
گفتم که:
- خواب،
در چشمهایمان به شهادت رسیدهاست/ نصرت رحمانی
مثلن همه چیز از آنجا شروع شد که دلتنگ بود، میخواست برود سیگاری روشن کند که دیگری گفت چرا؟ و این چرایی خودش به تنهایی به یک ساعت حرف درست و حسابی ِ رودرو انجامیدهبود. همه چیز هر روز به نقطهی پایانش نزدیک میشود آقای رئیس. همه چیز هر روز به نقطهی پایانش نزدیک میشود و دوباره بر میگردد به منفی ِ نقطهی آغارین و اینطور همهچیز هیچگاه به نقطهی پایانش نزدیکتر نمیشود آقای رئیس، هیچگاه همهچیز تمام نمیشود. مثلن آرامتر شدهاست توی بحثها. مثلن از همان اول اشکش در نمیآید تا که بشنود در را به روی صحبت بستهاست. آخ زن تو کی فرصت کردهای که اینهمه بزرگ بشوی. اصلن همین که خودش را زن بخواند خودش هنگامهای ست آقای رئیس، شاید نهایت میتوانست دختری با چهرهی بچهگانهای باشد مشغول به کار رضایتبخش خوبی در مکان خوبی، در زمان خوبی، در دیدارهای شبانهشان1. تو کی فرصت کردهای این طور از خودت کوهی از سنگ بسازی، کی فرصت کردهای تکّههای نحیف و پریشان خودت را اینطور سخت و سنگین و ناهموار بند بزنی. به خودش میگوید آخر کسی نبود بگوید که قرار است اینقدر سخت و آرام پیش برود؟ یادش میآید که او گفته بود. ز گفته بود. ز میدانست. ز همیشه میداند. گفته بود که آماده باش.
آه ذهن و جسم ِ تنومندِ مانده در حوالی ِگذشتههایِ دورش! آه تنِ رنجوری که تهماندههای هویتش دارد از لابهلای انگشتهایت سر میخورد! اینطور تصوّرش کن: بوکسوری آماتور در میان خیل حرفهایها،[]ها، []ها، نابلدهای با ادعای بلدیّت، []هایی که آری مهربانی هم بلدند، از قماش بشریت هستیم دیگر،حالا خسته، عرقریزان و دمار از روزگار درآمده نشسته است وسطهای رینگ. خسته و منتظر. تنها در انتظار رأی داور. مشتهای زیادی زدهاست. مشتهای زیادی خوردهاست. اما کدامیک هدف را درست نشانه رفتهاند؟
آن طرف رینگ، حریف ایستاده است. حریف ایستاده است و به نظر میرسد تنها رد عبور پروانهای از بازوانش را دارد میتکاند.
1:برای سنگها/ برای آخرین نامه که مینویسم... سارا محمدی اردهالی
یادم میآید حوالی ده سال پیش توی ذهنم آمده بود که آیا همه درست مثل من توی ذهنشان فیلمنامه مینویسند یا نه. اینروزها از همان صبحی که بیدار میشوم توی ذهنم صدای نوشتن میآید و تصویر حروف. نه که کلام سنجیده و ایدهی نابی باشد. روزمرّگی ست. نوشتن ذهنی ست. تایپ میکنم و حتّی نقطه میگذارم آخر جملههایم. تنها تفاوتش با واقعیتِ بیرونی آن است که حقیقتی پاک نمیشود. مثلن اشکهایم را هم مینویسم. مثلن همانروز ِ تویِ قطار، همانروز که نیمرخ ِ مجسّمی داشتم، همانروز که پشت به مسیر نشسته بودم و مسیرهای ردشده را نگاه میکردم، همان روزی که غصّهام شد اما میدانستم اشک حق من نیست1. همان روزی که دیگر یاد گرفته بودم بغضم از چشمهایم بیرون نزند، همان روزی که فهمیدم تا سنگ شدن ممکن است راه درازی نمانده باشد؛ همان روز با چشم راستم گریه کردم. یقینن تصویر زیبایی میشود برای عکاسها، برای فیلمنامهنویسها، امّا خوشبختانه یا متاسّفانه من از آن چهرههای عکسزیباکن ِ موافشان همراه با چشمهای عشوهگر و لبهای خواستنی ندارم که حالا در این زاویه از یک چشمش اشکی و از آن یکی نگاه محوی بتراود. تازه اگر تا همین یک سال و خردهای پیش عکسهای زیبا و شاد و مهربانی از خودم داشتم، حقیقتن این روزها چیز زیادی نماندهاست؛ پنهان نیست: چهرهی چاق طبیعی، موهای سفیدشدهی مجعد، چشمهای معمولی، لبهای پریدهرنگ؛ آه چه روزهای زیادی شکرگزار بودهام به خاطر همین ماسکهای اجباری که نمیگذارند تفاوت زیادی بین ما بیتفاوتها [بیتفاوتشدهها] و زیبابان طبیعی و غیرطبیعی به وجود بیاید. هربار اسم جدید به خود میگیرد: بیتفاوت، پختهترشده، طبیعی. تو هرچه دلت میخواهد بگو آقای رئیس، اینجا آینه اولویت آخرمان؟ نه، حتّی توی تختهی خریدنیها هم اسمش را ننوشتهایم. من که خودم را نمیبینم، امّا تو هم، هم من را تحمّل کن هم من را به جا بیاور. من قول میدهم توی عکسها باز هم بخندم. من قول میدهم توی استیکرهایی که میفرستم باز هم بخندم. من قول میدهم در همهی ایموجیها – حتّی آنهایی که بعد از آن سهنقطهها میفرستم – هم بخندم. امّا تو قول بده من را به جا بیاوری، [و تنها چهرهات در نظرم کمی آشنا بود.]2 من را به یاد بیاور به تاریخ آیندهی نامعلوم، همان روزی که دلسنگتر شدهباشم. همان روزی که گفته باشم تمرین هرروزهی دلسنگی ست: روزی سه مرتبه بغضَت را فرو خوردن. پیش از خواب، [سه بار دلم را تکان بده،]3 قرصهای فراموشی، فراموش نشود مصرف: تنها شبها با معدهی خالی. رژیم ِ ملعون گیاهی، گیاهخواری، وگان. پوتین برای سربازان4. پیش از هر وعده دوز ِ یادآور به منظور واکسینهشدگی در برابر زهر ِ []5، زهر اسمش را نبر. تنها من را به خاطر بیاور آقای رئیس.
1 :اشک رازی ست، لبخند رازی ست، عشق رازی ست، اشک آن شب لبخند عشقم بود. ای کاش صدای شاملو توی سرم نمیپیچید موقع خواندنش، تا که مینوشتم این چه بلاهتی ست دیگر.
2 :صدای سیامک صفری ست توی سرم از صد سال پیش از تنهایی ما
3 :قبل از خواب/سه بار دلم را تکان بده/ من خاطراتی دارم/که به جای زنده شدن/ در مرگی مدام تکرار میشوند... روجا چمنکار
4 :پوتین برای سربازان جدید...! مرد هزار چهره! شعرِ به آن پرمغزی و پرمعنایی!
بعدنوشت: یاد مرا به حافظه بسپار/ نصرت رحمانی
بسیاربعد نوشت: در برابر زهر تآهل.